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대한건축학회|대한건축학회논문집 구조계 2012년 9월

논문명 유화처리 식용유를 사용한 고강도 콘크리트의 자기수축 특성 / Autogenous Shrinkage of the High Strength Concrete Using Emulsified Waste Cooking Oil
저자명 한민철 ; 김태청
발행사 대한건축학회
수록사항 대한건축학회논문집 구조계, v.28 n.09 (2012-09)
페이지 시작페이지(139) 총페이지(8)
ISSN 12269107
주제분류 재료
주제어 고강도콘크리트 ; 자기수축 ; 수축저감제 ; 유화처리 ; 폐식용유 ; High Strength Concrete ; Autogenous Shrinkage ; Shrinkage Reduction Agent ; Emulsification ; Waste Cooking Oil
요약2 This paper is to investigate the effect of emulsified waste cooking oil on the engineering properties and autogenous shrinkage reduction of the high strength concrete with W/B of 20% incorporating 20% of fly ash and 10% of silica fume. Four different types of shrinkage reducing type agents were applied including existing shrinkage reducing agent(SR), waste cooking oil(WCO), emulsified waste cooking oil with 2000 rpm(EWCO-2R) and emulsified waste cooking oil with 4000 rpm(EWCO-4R). According to results, an use of WCO resulted in a decrease of slump flow remarkably. Meanwhile, emulsifying WCO makes it possible to reduce the slump flow reduction. Emulsifying also brings favorable effect on strength development of the concrete. For the effect of emulsifying on autogenous shrinkage, it is found that EWCO has desirable shrinkage reduction effect than WCO and existing SR.
소장처 대한건축학회
언어 한국어
분석서지
건축구조 > 철근콘크리트구조 > 재료특성 > 혼입재 및 첨가재

본 논문에서는 폐식용유의 문제점을 해결하기 위해 유화제를 이용하여 유화처리를 실시한 폐식용유를 첨가하여 그에 따른 고강도 콘크리트의 물성변화 및 자기수축에 미치는 영향을 고찰한 결과를 기술하고 있다.